Hogyan éld túl a fesztiválszezont? – 1. rész

Tapasztalatok, exkluzív tippek, trükkök és praktikák kezdő és haladó fesztiválozóknak.

 

 

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbetek, akik most olvassák ezt a cikket azok jártak már fesztiválon. Most a saját tapasztalataimat és praktikáimat próbálom összegyűjteni a még nem rutinos – vagy csak kíváncsi – olvasóknak.

1. Vízivás

A legtöbb fesztiválra fél liter, hőségriadó idején másfél liter vizet engednek be a kapun. Figyelem! Aki vodkát rak a vízbe úgy fog lebukni, hogy ha összerázza a biztiboy az üveget, akkor abban felhabosodik a folyadék!

Szóval legyen nálad víz! Hogy ez miért is jó? Bent általában vagy nem lehet kapni rendes vizet, vagy csak relatíve nagyon drágán (idei EFOTT-on: 350Ft/0,5 l). Idén próbálkoztunk azzal, hogy fröccs vizet kértünk pohárba, ámde azt nem fröccsszóda árán kaptuk meg, hanem rendesen az üveges víz áráért. De hogy a lényegre térjek: iszonyat fontos, hogy rendesen, és ne mindig cukrosat igyunk a hőségben!  Ha üres utazóbögrét/nagyobb keményebb műanyagú üveget viszel magaddal az mégjobb, mert nem csak véded a Földet a felesleges műanyag használattól, de rengeteg folyadékot tudsz magaddal vinni, ráadásul újra tudod tölteni a kijelölt pontokon.

Megjegyzés: a becsempészett piádat is tudod vinni ebben, de persze ez tilos. – a szerk.

2. Életmentő étkezések

Sajnos a fesztiválokon szinte csak streetfood vagy gyorskajálda jellegű ételeket lehet kapni. De idén láttam, hogy van remény a normális étkezésre is! Én, mint Inzulinrezisztenciás például nagyon oda kell figyelnem arra, hogy mit eszek/iszok na meg, hogy mikor. Sok dolgot nem ehetek, mint pl: fehérliszt, cukor, magas glikémiás indexű ételek.

Na de! A legtöbb fesztiválon már ott van egy bizonyos bolthálózat, ami megoldást kínál, ha zöldséget, gyümölcsöt, félkész/kész kajákat, pácolt húsokat stb. szeretnél venni és enni.

Remélem hamarosan már a cukorbetegekre/inzulinosokra is gondolnak.

Amit megtapasztaltam és nagyon tetszett az a:

* Lidl kitelepülése volt. Ők még konyhát is biztosítottak és csak fel kellett iratkozni, hogy főzhessünk náluk. Így viszonylag kevés pénzből (értsd: 1500-2000 Ftból) négyen megebédeltünk, ami fesztivál viszonylatban nagyon olcsó hisz egy ebéd olyan 1500 ft/főre jön ki a streetfoodosoknál.

Vegan love ételek az EFOTT-on

Ha minden érzékeny/beteg/hús ellenes vagy:

* VeganLove. Hogy őszinte legyek én nem vagyok se vegán, se vega, de kipróbáltam. Nagyon kellemesen csalódtam, mert nem csak ízre volt jó, de egyben laktató is, és olyan vészesen drága sem volt. Szóval tőlem kapnak egy szavazatot!

3. Telefontöltés

2018-ban már egészen egyszerűen feltölthetjük mobilunkat. A felkészültebbek feltöltött külső-, vagy hordozható akksival indulnak útra, de nem para, ha neked nincs, vagy ha éppen otthon felejtetted.

Tudsz venni powerbankot a fesztiválon belül, de inkább mutatom az ingyenes verziókat.

  1. Ha a fürdőkonténerek közelében sátraztok és viszel magaddal hosszabbítót, akkor be tudod vezetni az áramot a sátradba. De vigyázz, hogy vízálló vagy kültéri hosszabbító legyen, mert bármikor elkaphat egy eső, ráöntheted a piát! Ez egy viszonylag egyszerű, de nagyszerű és nagyon kényelmes megoldás.
  2. Akár fürdésközben is tudod tölteni a mobilodat, ha nem félsz attól, hogy elviszik, bár ha csapatostul mentek a fesztiválra, az egyik haverodat is megkérheted, hogy amíg te tusolsz, addig figyeljen rá.
  3. Most már a legnagyobb telekommunikációs/számítástechnikai vállalatok, ha kitelepülnek, ingyenes telefontöltési lehetőséget kínálnak. Ilyenek pl: Alcatel, IBM, Telekom, Telenor stb. Illetve vannak már kifejezetten a fesztiválos mobiltöltéssel foglalkozó cégek.

 

Na de mi a helyzet a fürdéssel, alvással és a biológiai szükségletekkel? Sorozatunk következő részében minden kiderül!

Írta: Szanyi Lili

Facebook Comments