Bántanak, zaklatnak a neten? Ne hagyd szó nélkül!

Napi szinten bántanak több millió gyermeket privátban, chaten és  a közösségi médiumok felületein.

Eljött az idő, hogy nyíltan beszéljünk az online zaklatásról, melynek áldozata lehet tanár, szülő, de leginkább gyerek. Emlékszel? A 21. század nagy digitális forradalma előtt az iskolában vagy a játszótéren kellett csak önvédelemből vizsgáznunk. Nehéz idők voltak, de tudtuk, hogy otthon a négy fal között családunk oldalán biztonságban vagyunk.

Aztán jött az internet, és az utca is megváltozott, meg a küzdőtér is kibővült, ami azt jelenti, hogy amíg az ember online, addig bármikor betalálhatja egy troll vagy az osztály legsuttyóbb figurája, aki álnéven, arctalanul, mindenféle morális kontroll nélkül támadhat áldozatára.

Hogy értsd. Nem azzal van baj, ha valaki tréfa áldozatává lesz, hanem azzal, ha közösségi felületein keresztül olyan védhetetlen nyomás alá helyezik, ami egy szinten túl komoly, akár ön- és életveszélyes következményekkel járhat. A tinik gyakran nincsenek tisztában tetteik következményeivel, na erre játszik az internet névtelensége, ami lájkról-lájkra hevíti a lincshangulatot. Itt van nekünk “A” története, amin keresztül talán közelebb hozhatjuk a problémát:

A egy 14 éves fiú, akit az osztály keményei előszeretettel zaklatnak a szünetben, de néha órán is kikezdenek vele. A gang egyik tagja aztán sunyiban lefotózza A-t, miközben fura arcot vág a menzán elé tett főzelékre. A képet elkattintó K számára nem biztos, hogy tiszta, de az érintett beleegyezése nélkül tilos képi és hangfelvételt készíteni a másikról.  K azonban nem áll meg itt, hiszen imponálni akar a vezér P-nek, meg hát nem kíván kiesni a figyelem középpontjából. A sunyiban ellőtt képet átformálja, eleinte mémeket gyárt, később egyre sértőbb és durvább célokra használja fel annak érdekében, hogy királynak érezhesse magát. S ami régen egy gyomros volt, az most a véget nem érő digitális cukk-ciklus, amit ideig óráig el lehet hessegetni, de A sajnos mémről mémre egyre nagyobb nyomásnak van kitéve. A kép már nem elég. Cikizni kezdik, amiről hang és videó készül, ami szintén tilos és etikátlan, manipulálni és terjeszteni egyaránt.

A feltöltések, megosztások és másolatok támadása elől nincs aki megvédje A-t, aki emiatt egyre idegesebb, kétségbeesettebb és depressziósabb lesz. Hogy A miként oldotta meg a konfliktust, az a legszerencsésebb, hiszen belement a dologba, nem hagyta magát zsarolni, szólt az osztályfőnöknek és az igazgatónak, otthon a szüleinek. P és K persze mentegette magát, hogy csak vicceltek, de nem, P és K nem viccelt, és valószínűleg soha nem hagyták volna abba A sírásig való piszkálását.

Nem egy biztonságos játszótér az internet Kedves Szülők, nem szabad elhinnetek, hogy a ti gyereketeket nem érheti baj, mert igenis érheti.

A cikket ihlette Monica Lewinsky, aki az online térben történő zaklatásokról tartott nagyszerű és szívhez szóló előadást a Budapest Music Centerben, mint az idei BrandFestival hivatalos előadója. Nagyszabású kampányáról, annak üzenetéről később még bővebben beszámolunk.

SZÓLJUNK AZ ONLINE ZAKLATÁS ELLEN! Ha téged is ért már inzultus, javasoljuk, hogy az alábbi linken keresd fel a kék-vonal.hu segélytárát.

-=TB=-

Facebook Comments