Olcsón is lehet jót nyaralni Dubajban

Bár a Szex és New York dívái erről másképp vélekedtek.

“Mi számít drágának?” – dobom vissza a labdát amikor arról kérdeznek, hogy sokba volt-e, na meg, hogy honnan lettek milliárdjaim az Emirátusokban vendégeskedni. Tervezés, szerencse és ésszerűség a jelszavam mindig, ha költekezésről van szó.

1., Spórolás

A teljes kiruccanás mintegy 350 ezer forint körül jött ki repüléssel, szállás (****) + reggelivel, taxizással, 3-4 élménnyel és egy kis “Do-Buying”, azaz vásárlással. A fejenkénti kb. 175 ezer forint elsőre soknak tűnik, ám megtakarítása nem lehetetlen: a hétvégi bevásárló lista újragondolásával, kevesebb sütike és kávéka nyeletésével a büfében. Ha figyelsz, simán megtakaríthatsz 1-2 ezer forintot alkalmanként, a káros élvezetekről való mérsékelt lemondás pedig szintén sokat tömhet a perselyen, nálam ez havi kb. 20 ezer forintot jelent.

2., Kötelező költések

Odakint dirhammal fizetünk, egy egység 75-80 forintot ér. Válts előre pénzt, de jobban ajánlom a bankkártyás fizetést és vásárlást, melynek esetleges költségeiről kérdezd meg a céget, akinél bankolsz. Biztosítás! Nagyon fontos! Nekem kb. 7 ezer forint volt és nagyon biztonságban éreztem magam. Repjegy, magyaros-fapadossal időben foglalva: 90 ezer. Szállás reggelivel plusz négy csillaggal kb. 40 ezer/fő. Oh, és persze az útlevél, ami nekem nem volt – maximum 10 ezer. A tiéd is a kiutazástól számolva legalább 90 napig legyen érvényes, ezt mindig ellenőrizd!

 

3., Élmények

A transzferes sofőr Ádám azt mondta, hogy Dubaj kb. 70 km hosszában, és a hatalmas terek és távolságok miatt gyalogolni értelmetlen. Használhatsz közlekedési eszközöket, full modern és klimatizált minden, teljesen oké áron jár a metró és a villamos, de a taxi is, utóbbi erősen veri a pesti tarifákat. A legjobb, ha minden látnivalóra előre váltasz jegyet az interneten és persze az is jó döntés, ha szezonon kívül utazol, ami állítólag kb. szeptembert jelenti. Ilyenkor mintegy 39-43 *C várja a kalandorokat, a klimatizált helységekben ennél 20 fokkal van hidegebb. Megterhelő, de ha sokat iszol, minden rendben lesz. Meglepő, de egy jó ásványvíz 1-3 dirham között elvihető. Szóval az ajánlott élmények 3 napra: a 800 méter magas Burj Khalifa, Aqua Park a tengerbe erőszakolt Pálma-szigeten és némi plázázás, gyorsétteremmel (igen, odakint tényleg narancsosabb az üccsi, kólább a kóla és sajtburgerebb a sajtburger, a krumpliról nem is beszélve). Oh, és egy kis Gokartozás 120-al!

4., Megdönteni Dubaj mítoszát

A megalomán város csodaszép és lenyűgöző, de: folyamatosan építkeznek mindig, mindent és mindenhol, s ha nincs rá időd, bizony az ország kulturális örökségéből se nagyon tapasztalhatsz meg semmit – ettől függetlenül komoly illemszabályok működnek, ne sértsd meg őket! Lehet olcsón, jó helyeken vásárolni. Ha hajlamos vagy elveszni a részletekben, hamar arcon fog csapni a gipszkarton valóság, ott lesznek a hülyére dolgoztatott munkások és a 100 emeletes házaktól 50 méterre roskadozó “telepek”.

 

5., Ajánlás

Ha egy hetet maradtam volna, bizonyára jóval árnyaltabb képet kaphattam, s adhattam volna át a Perzsa-öböl ékkövéről. Hatalmas tereivel és gyakran érzéketlen, személytelen megoldásaival Dubaj számomra kissé csalódás volt, igaz, engem nem lehet versenyautókkal meg hasonló trükkökkel kibillentei az egyensúlyomból. Ha össze tudod rakni a fenti összeget, javaslom, hogy ne a Balatonon, vagy Horvátban költsd el a zsetont, hanem ugorj ki és “dubajozz” egyet pároddal vagy a barátokkal.

 

-= tébalázs =-

Facebook Comments